Vasilikon 1888

Προορισμοί

Αρχαία Μεσσήνη – Επικούριος Απόλλων – Ανάκτορα του Νέστορα – Κάστρα Μεθώνης, Κορώνης, Πύλου – Μυκήνες – Αρχαία Ολυμπία – Μυστράς: Το van του Vasilikon μπορεί να σας μεταφέρει στα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, ώστε να απολαύσετε μια πλήρη ταξιδιωτική εμπειρία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας!

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν, βέβαια, πολλοί ακόμα συναρπαστικοί προορισμοί που ίσως θέλετε ν’ ανακαλύψετε: η Βέργα, η Μάνη, το Πολυλίμνιο, οι καταρράκτες της Νέδας, η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς και ο υδροβιότοπος στο Διβάρι, η κοσμοπολίτικη Γιάλοβα, η αμφιθεατρική Πύλος, η οροσειρά, τα χωριά και τα μονοπάτια του Ταΰγετου… κ.ά.

Αρχαία Μεσσήνη

Μια σημαντική δημοκρατική πόλη της αρχαιότητας αποκαλύπτεται σήμερα ολοένα και πιο γοητευτική, επιβλητική, καθώς συνεχίζεται το εκτεταμένο αναστηλωτικό έργο στον αρχαιολογικό χώρο. Η πόλη ιδρύθηκε το 370 π.Χ. από τον Στρατηγό Επαμεινώνδα Θαυμάστε από κοντά το Θέατρο, το Εκκλησιαστήριο, το Στάδιο, την Παλαίστρα, το Ασκληπιείο, το Κρεοπώλειον… και φυσικά το μικρό αλλά ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο.

 

(35 km – 40′ από το Vasilikon)

Ναός του Επικούριου Απόλλωνα

Από τους σημαντικότερους και επιβλητικότερους ναούς της αρχαιότητας, ονομάζεται και «Παρθενώνας της Πελοποννήσου» αφού κατασκευάστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. και θεωρείται έργο του Ικτίνου. Βρίσκεται στις Βάσσες της Φιγαλείας, στα όρια των Νομών Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας. Αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα γιατί τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης.

 

(80 km – 90′ από το Vasilikon)

Ανάκτορο του Νέστορα

Το Μυκηναϊκό Ανάκτορο του ξακουστού βασιλιά Νέστορα και του πατέρα του Νηλέα βρίσκεται στο Λόφο του Εγκλιανού ο οποίος κατοικείτο εδώ και 6 χιλιετίες περίπου. Ήταν ένα διώροφο κτήριο με ιδιωτικά διαμερίσματα, επίσημους χώρους υποδοχής, μεγάλες αυλές, εργαστήρια, αποθήκες κρασιού, κλιμακοστάσια, φωταγωγούς, λουτρά και κεντρικό αποχετευτικό σύστημα. Ο πήλινος λουτήρας, τα πιθάρια, οι βάσεις των τοίχων και των κιόνων, βοηθούν τον επισκέπτη, μαζί με τις κατατοπιστικές εικόνες και πληροφορίες, να αποκτήσει μια αίσθηση του πανάρχαιου παλατιού… Δίπλα στο ανάκτορο βρίσκεται θολωτός μυκηναϊκός τάφος από το 1500 π.Χ.

 

(60 km – 65′ από το Vasilikon)

Κάστρο της Μεθώνης

Το Κάστρο της Μεθώνης προσφέρει από την πρώτη στιγμή μια μαγευτική θέα από πολλές απόψεις, έτσι όπως εισχωρεί στη θάλασσα για να προστατέψει τη μικρή του πόλη… η οποία κάποτε αποτελούσε ένα πολύτιμο «μάτι» της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας στη Μεσόγειο. Επρόκειτο για μια ολόκληρη καστροπολιτεία, η οποία χτίστηκε από τους Βενετούς τον 13ο αιώνα μ.Χ. – και είναι από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά οχυρά στην Ελλάδα.

 

(65 km – 75′ από το Vasilikon)

Κάστρο της Κορώνης

Η Κορώνη ήταν το δεύτερο πολύτιμο «μάτι» των Βενετών, οι οποίοι τον 13ο αιώνα μ.Χ. ανακαίνισαν και επέκτειναν το βυζαντινό κάστρο που υπήρχε εκεί και οι ίδιοι το πήραν από τους Φράγκους. Στο σημείο αυτό δέσποζε η πόλη της αρχαίας Ασίνης – ενώ η Ιστορία συνεχίστηκε αργότερα με την οθωμανική κατοχή και άλλα δραματικά επεισόδια… Σήμερα, η «νησιωτική» ατμόσφαιρα της Κορώνης και το οχυρό της αποτελούν πόλο έλξης!

 

(55 km – 65′ από το Vasilikon)

Νιόκαστρο Πύλου/Ναβαρίνου

Το Νιόκαστρο του Ναβαρίνου ή Νιόκαστρο της Πύλου είναι ένα οθωμανικό φρούριο του 16ου αιώνα, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην όμορφη, αμφιθεατρικά χτισμένη, σύγχρονη πόλη της Πύλου. Θαυμάστε από κοντά το υδραγωγείο, την επιβλητική πύλη του κάστρου («Ζεματίστρα»), το Αρχαιολογικό Μουσείο, το κτήριο Πασά, αλλά και τον Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που αρχικά είχε ανεγερθεί ως τζαμί, στη διάρκεια της Ενετοκρατίας έγινε καθολική εκκλησία, έπειτα πάλι τζαμί και στη συνέχεια ορθόδοξος ναός.

 

(55 km – 60’ from Vasilikon)

Μυκήνες

Οι «Πολύχρυσες Μυκήνες» των ομηρικών επών, το σημαντικότερο ελληνικό ανακτορικό κέντρο μεταξύ 1350 και 1200 π.Χ., έδωσαν τ’ όνομά τους σε έναν ξακουστό πολιτισμό: τον Μυκηναϊκό. Σε αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς ο επισκέπτης αντικρίζει με δέος τα Κυκλώπεια Τείχη και την Πύλη των Λεόντων, ενώ ο χώρος και το μουσείο διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον του, για τους περίπλοκους μύθους και τη λαμπρή ιστορία ενός από τα πιο σημαντικά σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα!

 

(138 km – 90′ from Vasilikon)

Αρχαία Ολυμπία

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας δεν χρειάζεται συστάσεις: εδώ γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που διοργανώνονταν κάθε 4 χρόνια προς τιμήν του Δία. Ο ιερός αυτός τόπος δονείται ακόμη από την ευγενή άμιλλα και τους λατρευτικούς μύθους – ενώ προσφέρει υπέροχα δείγματα της φυσικής και ανθρωπογενούς ομορφιάς που χαρακτηρίζουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Το μουσείο φιλοξενεί πολλά σημαντικά εκθέματα, μεταξύ των οποίων δεσπόζει φυσικά ο Ερμής του Πραξιτέλη…

 

(113 km – 95′ from Vasilikon)

Κάστρο του Μυστρά

Ο Μυστράς είναι μια βυζαντινή καστροπολιτεία που έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Ξεκίνησε με το Κάστρο του Μυζηθρά που χτίστηκε από τον Φράγκο Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο Β’ το 1249 και πέρασε λίγα χρόνια αργότερα στους Βυζαντινούς, μέχρι την πτώση του στα χέρια των Οθωμανών το 1460. Το τελευταίο οχυρό της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, σκαρφαλωμένο στους πρόποδες του Ταΰγετου, είναι ένα μνημείο τεράστιας ιστορικής, πολιτισμικής και καλλιτεχνικής αξίας.

 

(53/107 km – 105′ from Vasilikon)